De DD13 is een van de laatste originele vishalers van Nederland. Een vishaler is een schip, hoofdzakelijk gebouwd om vis te vervoeren. Op de rivieren lagen vroeger her en der vissersschepen (bijvoorbeeld waalschokkers) die soms lang op hun plek bleven liggen. De gevangen vis werd o.a. door vishalers afgevoerd en naar de visafslag gebracht. Met de DD13 is echter ook gewoon gevist.
De DD13 is gebouwd bij scheepswerf van Vliet in Zwijndrecht voor rekening van de familie van der Pluym uit Dordrecht. Het bouwjaar is 1925, het schip kostte toen 1300 gulden. Het scheepje is 10.25 meter lang en heeft in het midden een groot visbeun, dat in drie delen verdeeld is. In zo’n visbeun kon de levende vis vers worden gehouden, want het staat in verbinding met het buitenwater. Met de verdeling van het beun in drieën, konden er dus drie soorten vis vervoerd worden. De DD13 is nog steeds origineel, dus compleet met visbeun! Ook de motor is een stukje Nederlands erfgoed. In 1e instantie is de boot uitgerust met een ééncilinder Skandia; een Zweeds merk. Na diverse andere motoren is er uiteindelijk in 1976 door Kromhoutspecialist Arie Korevaar in Hardinxveld, een 3-cilinder Kromhout-Gardner in geplaatst met Brevo keerkoppeling. Een gebruikte motor met historie: hij heeft eerst dienst gedaan bij Shell, daarna bij roeiersvereniging “Eendracht” in Rotterdam.
De motor is een zgn. oorlogskindje: in 1944 gebouwd van onderdelen die nog “op de plank” lagen. Voor de liefhebber: Kromhout nummer 10416 type 3 LSK, 30 pk/1000 rpm. In 1975 is het schip verkocht naar Veen (aan de Afgedamde Maas) aan Jan Vos, waar het schip jaren is gebruikt in de palinghandel. Sinds 2011 eigendom van de Stichting Vishaler DD13 in Woudrichem, die het schip weer in oude glorie heeft gerestaureerd. Meer weten? Kijk op www.dd13.nl